Borówka czernica

Zastosowanie w gospodarstwie domowym W NASZEJ KUCHNI. Jagody borówki brusznicy używane bywają do wyrobu dżemu, często w połączeniu z gruszkami lub słodkimi jabłkami. Stanowią one świetny dodatek do mięs szczególnie dziczyzny i drobiu. 2 owoców tych można też sporządzać konfitury, soki galaretki, które bardzo dobrze się konserwują dzięki zawartemu w nich kwasowi benzoesowemu. Można je dodawać do pikantnych sosów śmietanowych. Przepis na borówki kwaszone do mięsa. Umyte i odsączone owoce wsypać do szklanego słoja i zalać przegotowaną, wystudzoną wodą z dodatkiem soli i cukru (na 1 1 wody 2 łyżki cukru i 0,5 łyżki soli). Do smaku dodać goździków i cynamonu oraz kilka obranych i pokrajanych na ćwiartki jabłek antonówek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone