Chrzan stosuje się do wewnątrz w postaci syropu na apetyt

W warunkach domowych chrzan stosuje się do wewnątrz w postaci syropu na apetyt, przy anemii, awitaminozie i chronicznych katarach. Sporządza się go z 10 dag oczyszczonego i utartego korzenia zmieszanego z 1/2 szklanki ostudzonej, przegotowanej wody i zostawia pod przykryciem przez 30 minut. Następnie wyciska się sok przez płótno i dodaje do niego ok. 10 dag miodu lub syropu cukrowego. Dorośli zażywają po 1 łyżce, a dzieci po łyżeczce 3 razy dziennie. W bólach artretycznych, reumatycznych, a nawet w sianych zapalnych stawów i nadwerężeniu ścięgien można stosować okłady z utartej miazgi chrzanu. Miejsca bolesne należy uprzednio nasmarować wazeliną lub tłuszczem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone