Liście zbierać należy pod koniec owocowania

Owoce zbiera się w lipcu i sierpniu w pełni dojrzałości, podczas suchej pogody, ręcznie do płytkich koszy wysianych liśćmi, układając je warstwą do 20 cm. Aby jagody nie pękały, suszy się je początkowo rozłożone cienką warstwą najlepiej na słońcu, a następnie w podwyższonej temperaturze (30—60°C). Wysuszone powinny tyć twarde, ale elastyczne. W tym stanie mogą być przechowywane do 4 lat. Z 10 kg świeżych jagód otrzymuje się około 1,5 kg suszu. Liście zbierać należy pod koniec owocowania, obrywając je ręcznie, ale pozostawiając ich na roślinie co najmniej połowę. Schną one łatwo w warunkach naturalnych w cieniu. Przechowywać je można w ciągu 2 lat. Ostatnio w ogrodach uprawiana bywa borówka wysoka, pochodząca z Ameryki Północnej i posiadająca odmiany hodowlane, odznaczające się wysoką plennością i dorodnością owoców. Ma ona jednakże mniejszą wartość leczniczą ze względu na niższą zawartość soli mineralnych i witaminy C.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone