Placuszki z kwiatów smażonych w cieście naleśnikowym

We współczesnej kuchni nie można nich zapomnieć, już choćby dlatego, iż wpływają na polepszenie trawienia. Z dojrzałych owoców bzu nożna przygotować smaczną i zdrową zupę owocową, polecaną szczególnie dla osób starszych. W tym celu rozgotowane owoce przeciera się przez sito, dodaje skórkę z cytryny lub jabłko, cukier cynamon do smaku oraz zabiela śmietaną. Ciekawą i smaczną potrawą— zalecaną zresztą również przez ks. Kneippa na zimnicę — są placuszki z kwiatów smażonych w cieście naleśnikowym. Umyte i obsuszone całe lub pokrajane baldachy moczy się w rumie lub w wodzie, otrząsa, zanurza w cieście naleśnikowym i smaży w tłuszczu. Podaje się posypane cukrem pudrem lub pokropione resztą rumu. Syrop ze świeżych kwiatów jest nie tylko zdrowy, ale także stanowi dobry dodatek do koktajlów ziołowych. W tym celu bierze się około 30 baldachów, zalewa podgrzanym syropem (z 1 1 wody i 1 kg cukru) z dodatkiem niewielkiej ilości (do smaku) kwasku cytrynowego lub całej cytryny pokrajanej w plastry. Po 12 godzinach syrop zlewa się do butelek lub słoików.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone