Przez fermentację sporządzano smaczne wino i zdrowy ocet

Zbierano go z drzew starych, co najmniej dziesięcioletnich, spuszczając go wyłącznie od strony południowej pnia. Zabiegu tego dokonywano tylko na drzewach przeznaczonych do wyrębu, w ściśle ustalony sposób, zabezpieczając jednocześnie drzewo przed u- schnięciem. Sok taki zalecany byt szczególnie na złą przemianę materii (3—5 szklanek dziennie), a także przy reumatyzmie, chorych nerkach czy egzemie. Sporządzano też z niego poprzez fermentację smaczne wino i zdrowy ocet. Z kory brzozowej robiono dziegieć używany tak do wewnątrz, jak i zewnętrznie przeciw glistom, kleszczom i wszom. Chorym dzieciom smarowano nim skórę pod nosem, by „robactwo nie wychodziło gardłem”. Stosowano go też przy różnych schorzeniach skórnych, między innymi przy grzybicach, egzemach i liszajach.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone