Sproszkowane ziele przyjmowano w potrawach płynnych

Lekiem była też nalewka dodawana do wody przy dolegliwościach żołądka i przykrym zapachu z ust. Sproszkowane ziele przyjmowano w potrawach płynnych, jako środek czerwiogubny i leczący wątrobę, a trunki zaprawione piołunem zażywano na wzmocnienie żołądka. Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym Piołun ma działanie pobudzające trawienie i apetyt, wzmacniające, żółciopędne, dezynfekcyjne, moczopędne, regulujące przemianę materii i przeciwrobacze.
W warunkach domowych piołun najczęściej stosuje się przy niestrawności i innych zaburzeniach trawiennych, takich jak wzdęcia niemiły zapach z ust i niedokwaśność żołądka. Napar przygotowuje się, zalewając pół łyżki ziela szklanką wrzątku i parząc przez 15 minut pod przykryciem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone