W NASZEJ KUCHNI

Znane są liczne możliwości wykorzystania borówki czernicy, począwszy od produkcji soków, syropów czy marmolad i dżemów aż do nalewek na winie lub wódce. Ogólnie znaną, smaczną potrawą są pierogi z jagodami, podane ze śmietaną, zupa jagodowa czy ciasto z tymi owocami (jagodzianki), jak również kisiele z soku jagodowego. Na zimę można jagody wekować z małą ilością cukru, gdyż zawarty w nich kwas benzoesowy posiada właściwości konserwujące. Przepis na zupę jagodową: 1 szklankę świeżych owoców zagotować w 3 szklankach wody, przetrzeć, dodać 4 łyżki gęstej śmietany rozkłóconej z zimną wodą i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Na końcu zagotować i osłodzić do smaku. Podawać z lanym ciastem lub oddzielnie ugotowanym makaronem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone