Wino z bzu czarnego im starsze, tym jest lepsze

Przyrządzając je należy dodać do 7 1 wody 2 kg cukru, zagotować, ostudzić, wsypać 31 świeżych jagód bzu czarnego i podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania. Następnie studzić pod przykryciem, dodać 2 dag drożdży, wymieszać i przelać do gąsiora. Dalej postępować jak z każdym innym domowym winem. Wino z bzu czarnego im starsze, tym jest lepsze w działaniu. Ks. Kneipp zaleca wszystkim prowadzącym siedzący tryb życia, w celu oczyszczenia nerek i żołądka, spożywać codziennie po 1 łyżce powideł z owoców bzu czarnego na szklankę przegotowanej letniej wody. Dla dzieci wątłych i rachitycznych polecane są kąpiele w odwarze suszonych liści bzu. Zastosowanie w gospodarstwie domowym W NASZEJ KUCHNI. Od niepamiętnych czasów nasi przodkowie używali owoców i kwiatów bzu czarnego w kuchni. Sporządzano z nich soki, konfitury, marmolady, powidła, musy i kisiele, syropy, herbatki oraz wódki i wina.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone