Wykorzystanie pączków, liści i kory

Zarówno w lecznictwie, jak i w wielu innych dziedzinach wykorzystywano pączki, liście, korę, a także sok i hubę (guz brzozowy). Stosowana była w schorzeniach stawów, na odleżyny, przy oparzeniach oraz otarciach skóry — w postaci kompresów, różnorakich maści (liście ucierane z sadłem przeciw liszajom i świerzbowi) oraz do wewnątrz jako balsamy i nalewki spirytusowe na pączkach przeciw reumatyzmowi i przeziębieniu. Cenionym napojem wzmacniającym i czyszczącym krew była „oskola”, czyli sok brzozowy, używany też przy chorobach płucnych i na porost włosów. Sok taki nazywano ongiś również „brzozownikiem” i uważano za „napój boski”, służący do utrzymania siły, piękności i jędrności ciała.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone