Zastosowanie w gospodarstwie domowym

W NASZEJ KUCHNI, W kuchni chrzan używany jest w stanie świeżym. Przechowuje się go w piwnicy, w piasku lub — gdy ziemia nie jest jeszcze zmarznięta — wykopuje w miarę potrzeby wprost z gruntu. Suszony i zmielony wchodzi w skład pieprzów ziołowych, dodając im ostrości. Szczególnie chętnie jest używany w zimie, gdy brakuje innych świeżych popraw, zawierających cenne witaminy, świeżo utarty chrzan, zakwaszony sokiem cytrynowym, kwaskiem cytrynowym lub octem (najlepiej winnym domowej roboty), ze śmietaną lub przyprawiony tylko cukrem, jest dobrym dodatkiem do mięs i wędlin. Służy też do wyrobu ciepłych lub zimnych sosów (sos chrzanowy i cumberland). Może być dobrym dodatkiem do musztardy, majonezów, a nawet twarogu. Staropolskim dodatkiem do mięsa jest tzw. ćwikła, czyli utarty chrzan z gotowanymi burakami ćwikłowymi, pokrajanymi w plastry lub paski albo utartymi.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone