Zastosowanie w gospodarstwie domowym

Podobne działanie lecznicze ma również cząber spożywany jako przyprawa do potraw. Zastosowanie w gospodarstwie domowym W NASZEJ KUCHNI. W kuchni cząber może być stosowany tak w stanie świeżym, jak i suszony. Ma ostry, specyficzny smak, dodaje więc mdłym warzywom pikantności. Szczególnie nadaje się do warzyw strączkowych, takich jak fasola czy groch, stąd jego dawna nazwa: „ziele fasolowe”. Dodaje smaku ziemniaczana ce, krupnikowi czy grochówce, babce ziemniaczanej, sałatkom, dziczyźnie i sosom. Naciera się nim tłuste, ciężko strawne mięsa, nie tylko duszone,, lecz również pieczone na rożnie. Jest składnikiem pieprzów ziołowych i powszechnie znanej bułgarskiej czubrycy. Dodawany bywa do wędlin i do marynat.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, bardzo serdecznie chciałbym zaprosić Cię do lektury mojego bloga, który poświęcony jest mieszkaniom. Mam nadzieję, że czas tu spędzony nie będziesz uważał za zmarnowany, a wręcz odwrotnie, za bardzo dobrze spożytkowany!
© Wszelkie prawa zastrzeżone